Classic Song Writers I Graham Gouldman

Founding Father 10 cc schreef grote hits voor de Hollies en Yardbirds…

Hoewel de naam Graham Gouldman misschien niet direct bekend is bij classic rockfans, zal de lijst met hits die hij schreef, dat wel zijn. Net als de band die hij mede heeft opgericht. En aan de vooravond van zijn jaarlijkse BMI’s Icon award – het equivalent van een Lifetime Achievement Award – leek het alleen maar gepast om via een Engelse dubbeldekkerbus naar het huis van de songwriter in Londen te komen.

Immers, het meest prominent in zijn catalogus zijn “For Your Love” opgenomen door de Yardbirds en “Bus Stop” voor de Hollies. Opmerkelijk is dat hij deze juweeltjes uit het midden van de jaren zestig op respectievelijk 19 en 20 jarige leeftijd schreef. Maar we lopen ons zelf voorbij.

“Toen ik zeven jaar oud was, begon ik naar de radio te luisteren en werd ik verliefd op muziek”, zegt Gouldman, geboren op 10 mei 1946, uit zijn jeugd in Manchester in Noord-Engeland. “Dancebandmuziek, vroege crooners. Toen in het midden van de jaren ’50, rock ‘n’ roll: Elvis Presley, Little Richard, The Everly Brothers, Buddy Holly, Eddie Cochran. Ze zitten nog steeds in mijn DNA en dat zal altijd zo blijven. Ze hielpen me muzikaal te vormen – zoals ze deden voor duizenden mensen, waaronder The Beatles, The Hollies, The Animals.

“Ik luisterde vroeger naar Radio Luxemburg – het piratenradiostation – terwijl ik in bed in slaap viel en ik denk dat het subliminaal onderwijs was. Ik kreeg een gitaar cadeau als een 11-jarige. Ik begon na schooltijd bandjes te vormen. Niemand was goed. We hadden een kerel die gitaar speelde. Hij kon niet spelen, maar hij had wel een gitaar,” vertelt Gouldman lachend.

“En toen gebeurde natuurlijk het belangrijkste… The Beatles. Toen kreeg ik – en vele anderen zoals ik – het vertrouwen om te gaan schrijven. We wilden allemaal The Beatles zijn.

“Meng dat met andere dingen die bijna net zo belangrijk zijn: schrijvers als (Burt) Bacharach en (Hal) David. Jimmy Webb,” voegt Gouldman toe. “In het Verenigd Koninkrijk had je bands als The Kinks, The Animals. Echt inventieve, fantastische bands. The Stones en The Beatles, natuurlijk. Het kon niet perfecter zijn.”

Maar zeker niet elke jonge Beatlesfan heeft dat enthousiasme omgezet in een catalogus van hun eigen legendarische liedjes?

“Ik had een gave in dat ik kon schrijven. Ik had ook aanmoediging van mijn ouders, wat echt belangrijk is. Mijn vader hielp me met mijn teksten. Niet alleen keurde hij het goed, hij werkte ook met mij.

“Een combinatie van dingen gebeurde. Ik ontmoette Harvey (Lisberg, de manager vanHerman’s Hermits tijdens hun hoogtijdagen). Je moet een gave hebben. Dat is één ding. Het feit dat Harvey zo opdringerig was en soms met zulke schandelijke ideeën kwam… sommige werkten en dat is zijn genie.

“Ik had Harvey een paar maanden eerder ontmoet. Ik was aan het werk in een winkel en werd ontslagen. Mijn ouders waren aan het flippen. Harvey was de enige die zei: “Dit is geweldig. Ik betaal je een voorschot om liedjes te schrijven’ en binnen zes maanden had ik een plaat met de Yardbirds.

Gouldman verwijst naar “For Your Love”, dat hij schreef toen hij nog een tiener was. “Harvey wilde dat The Beatles ‘For Your Love’ zouden opnemen. Ik zei: “The Beatles nemen geen liedjes van andere mensen op. Hij zei: ‘Ja, dat doen ze wel… En ik zei: ‘Ja, maar dat zijn gevestigde namen, zoals ‘Twist And Shout’ en ‘Long Tall Sally’. Die deden ze al jaren in hun act.

“Feit was, dat de Yardbirds een kerstshow deden met de Beatles en hen ondersteunden bij Hammersmith Odeon aan het eind van ’64. En Harvey stuurde het liedje naar de uitgever. Hij wist dat de Yardbirds op zoek waren naar materiaal en hij speelde ze ‘For Your Love’ en dat was het.”

Voor de ingetogen Gouldman was “het,” in feite, een instant smash. De Yardbirds namen het meteen op; het nummer werd uitgebracht in februari 1965 en verkocht een miljoen exemplaren, waardoor de Yardbirds een groot succes werden. Het nummer bereikte nummer 3 in de Britse hitlijsten en nummer 6 in de VS.

Ik vraag hem of hij erbij was toen het nummer werd opgenomen. “Vergeet niet dat ik in Manchester was en dat de bands in Londen aan het opnemen waren.” Dus hij werd niet geraadpleegd als ze ervoor kozen om dingen te veranderen? “For Your Love” was heel anders in de instrumentatie. Maar ik hou van wat ze deden! De enige overeenkomst… op de originele demo, stond er bongo’s op. Maar het had geen klavecimbel, het was gewoon een akoestische gitaar. Dat was een vleugje genialiteit met het clavecimbel erop. Het was revolutionair in die tijd.

Dezelfde lente toen de band high was met “For Your Love”, leverde Gouldman de Yardbirds de tweede in een één-twee klap: “Heart Full Of Soul.” Het was weer een klap, het bereikte #2 in het Verenigd Koninkrijk en #9 in Amerika.

 “In ’66 was er ‘Bus Stop’ voor de (in Manchester gevestigde) Hollies, die ik uitdrukkelijk voor hen had geschreven. Voorr het middelste deel, ‘Every mornin’ I would see her waiting at the stop…’ kreeg ik de woorden en de muziek in één keer in mijn hoofd… ongelofelijk… ook zonder gitaar. Ik herinner me dat ik het eerste deel van het liedje had – ik kon niet wachten om thuis te komen om dit stukje in te voegen. Ik wist dat het zou werken. Het is zo instinctief.

“In die twee jaar schreef ik gewoon – ik was in Manchester, ik was niet in Londen – ik was gewoon aan het schrijven en ik was echt blij met alles wat er aan de hand was.”

Lisberg liet Herman’s Hermits een aantal van zijn liedjes opnemen, waaronder “Listen People” en “No Milk Today.”

“No Milk Today” was mijn vader’s idee. Mijn vader ging naar een vriend van hem toe en zijn vriend was er niet bij. En toen hij zich op de stoep keerde, zag hij een briefje (voor de melkboer): “No Milk Today. Mijn vader zei: ‘Wat dacht je van ‘No Milk Today’ als idee voor een liedje’. Ik zei: ‘Wie geeft er nu om het deel dat je die dag geen melk wilt?’ Hij zei: ‘De lege flessen, dat er vandaag geen melk is, iedereen is weg. De liefde heeft het huis verlaten. Waardoor zijn vader een deel van het lied werd: “‘De fles staat verloren, een symbool van de dageraad.” Dat was zijn zin, het was gewoon mooi. Een liedje dat heel snel werd geschreven, zoals dat vaak geldt voor goeie songs.”

Ik vraag Gouldman of hij nooit aanwezig was bij de opname van zijn liedjes, hoe het voelde om ze op de radio te horen, aandachtig luisterend naar elk woord dat de disc jockey zei? Hij zegt dat het gevoel vergelijkbaar was met het ontvangen van een rapport op school: “Het krijgen van de kaarten op een donderdag, ik denk dat het was. Vroeger kregen we de verkoopcijfers ook elke dag. Je kon in die dagen 100.000 platen per dag verkopen.”

Gouldman zou begin jaren zeventig samen met drie oude vrienden 10 cc oprichten: Kevin Godley, Lol Creme en Eric Stewart. En hij schreef veel van hun grootste hits mee: “I’m Not In Love”, “The Things We Do For Love”, “Dreadlock Holiday” en “The Wall Street Shuffle”. Zoals hij zich herinnert, “Dat waren geweldige tijden voor 10cc. We hielden ervan om albums te maken.”

Hij toerde onlangs als 10cc zonder de andere drie, gesteund door onder andere drummer Paul Burgess, die in 1973 bij de band kwam, en leadgitarist Rick Fenn die in 1976 aankwam.” Ik zou graag terugkomen naar de States maar het heeft altijd te maken met geld,” klaagt Gouldman.

Dus wat betekent het om BMI’s Icon award te ontvangen? “Het betekent dat ik een icoon ben!” Gouldman roept, lachend.

Gouldman ging nog touren bij Ringo Starr’s All-Starr Band in 2018. In 2020 bracht hij een solo-album uit, Modesty Forbids.

0 reacties

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Ontvang al onze nieuwe promoties en kortingen rechtstreeks in je mailbox

Je bent ingeschreven!

Share This