Radiosessies van John Peel komen weer tot leven

Peel wordt gezien als de peetvader van de indierock en tekende de muzikale richting van BBC Radio 1 uit.

Voor elke rechtgeaarde muziekliefhebber en nostalgicus hebben we nieuws om een nat broekje van te krijgen. Een barmhartige blogger inventariseert momenteel alle John Peel-sessies. Die opnames gelden als een onschatbare kroniek van averechtse popgeschiedenis.

 “Wie ik mag wezen? Ik ben de kerel die ’s avonds laat op Radio 1 komt, en plaatjes draait van chagrijnige Belgische kunststudenten die binnen afzienbare tijd zullen sterven aan tuberculose.” Zo stelde John Peel zich ooit voor aan een verbouwereerd televisiepubliek. Een boutade van heb-ik-je-daar, maar er zat wel een grond van waarheid in. De legendarisch Britse radio-dj had effectief een boontje voor Belpop (“Geen idéé waarom iedereen spot met die Belgen, want ze maken fantastische muziek”). En verder schuwde hij bewust alle modegrillen in de muziek. Net daardoor tekende hij zélf zoveel trends uit in de laatste veertig jaar. Peels bijdrage aan de moderne muziekwereld is vandaag dan ook onmeetbaar.

Of toch bij wijze van spreken. Voor cijferfetisjisten is zijn belang immers wel in te schatten: de Britse omroep nam indertijd meer dan vierduizend Peel Sessions op, met zo’n tweeduizend artiesten van divers pluimage. Een aantal opnames werd al eens uitgebracht via Peels eigen label Strange Fruit Records, maar de meeste daarvan kon je nooit online beluisteren. Andere sessies dreigden dan weer in rook op te gaan na één luttele uitzending. Gelukkig brachten fans van zijn radioprogramma redding, met bootlegversies die meestal ook hun weg naar YouTube vonden.

BARMHARTIGE BLOGGER

Om het bladeren door dat gigantische archief minder tijdrovend te maken, wierp een barmhartige blogger zich onlangs op als redder in nood. Dave Strickson slaagde er in om talloze opnames van de show alfabetisch te inventariseren en online te streamen. Zijn catalogus grenst aan de duizend opnames.  Genoeg stof dus om je zoet te houden tijdens een lockdown. Of twee.

ADVERTENTIE

Het goud ligt dan ook letterlijk voor het rapen. Zo is er de opmerkelijke Peel Session van een jonge David Bowie and the Spiders from Mars, met een zalige cover van The Velvet Undergrounds ‘Waiting for the Man’. Elders word je omvergekegeld door verrassend haarscherpe live-opnames van The Smiths en Sonic Youth,  en hoor je The Cure voor de grote doorbraak, met Robert Smith in ijselijke bloedvorm. Iets verderop tref je ook Nirvana aan, die twee jaar voor de release van ‘Dumb’ al een rauwe oerversie van die song speelden voor John Peel. Voor we in overijverige anekdotiek zouden verzanden: zowat élke sessie, van Nick Cave over Pulp tot Joy Division kent wel een uitzonderlijk hoogtepunt of zeldzame parel. Het is alsof je een schat aanboort, zonder bodem.

Een aantal fans suggereerden inmiddels ook ontbrekende sets, van Fugazi tot The White Stripes, waardoor de afspeellijst van Strickson allicht met de tijd zal blijven groeien. Een geweldig burgerinitiatief, aangezien de radioshow van John Peel bij diens leven en welzijn al een instituut was, dat vandaag als beschermd monument zou moeten weggezet worden.

Indertijd was die show bij jongeren sowieso al het best beluisterde programma van de BBC. Nochtans zocht de presentator die populariteit nooit bewust op. Daar was zijn smaak alleen al te eclectisch voor. Peel zag zichzelf liever als de portier die een deur wijd opengooide voor alles wat nieuw en anders was. De jonge Bruce Springsteen weigerde hij bijvoorbeeld te draaien omdat “die stond voor alles wat in het verleden van belang was”. Tot aan zijn dood in 2004 schreef Peel geschiedenis met zijn iconische radiosessies, als een moderne Alan Lomax. Daarmee werd hij de peetvader van de indierock genoemd, en tekende hij de muzikale richting voor BBC Radio 1 mee uit. Reggae, krautrock, postpunk, hiphop, electronica? Peel trok zich niets aan van playlists of formats. Ook deze marathonzitting leest als een bloemlezing van stijlen en spitse hoogtepunten in de geschiedenis. Doe er vandaag nog uw voordeel mee.

Alle muziek kun je beluisteren via: https://davestrickson.blogspot.com/2020/05/john-peel-sessions.html

0 reacties

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Ontvang al onze nieuwe promoties en kortingen rechtstreeks in je mailbox

Je bent ingeschreven!

Share This