Terug naar 2016, het sterfjaar van de muziek

Het is nu meer dan vijf jaar geleden dat David Bowie overleed. De dood van het Britse popicoon trapte ongewild af voor een duister muziekjaar waarin meer grootheden stierven. Terug naar 2016, het jaar waarop een vloek rustte.

10 januari 2016 – David Bowie (69)

Hij was met zijn alter ego’s en onvoorspelbare muzikale koerswijzigingen altijd al een raadsel en blijft dat tot zijn dood. Die regisseert hij zelf, tot op zekere hoogte dan. Want zijn eigen sterven afwenden, dat is ook voor David Bowie te veel gevraagd. De Britse zanger bezwijkt aan de gevolgen van kanker, een ziekte waaraan hij al anderhalf jaar lijdt zonder dat de wereld daarvan op de hoogte is.

De schok is dan ook groot wanneer maandagmorgen 11 januari 2016 even voor 08.00 uur het nieuws bekend wordt. Dat gaat via een summier berichtje van de familie, verspreid via Bowies sociale media. De zanger, in 1947 in Londen geboren als David Robert Jones, is de dag ervoor thuis in New York op 69-jarige leeftijd gestorven in het bijzijn van zijn naaste familie.

De voorkennis over zijn naderende einde verwerkt Bowie in zijn album Blackstar. Dat verschijnt op 8 januari, op zijn 69ste verjaardag. Het blijkt de muzikale kroniek van zijn dood, die twee dagen later ook in Nederland hard aankomt.

Radio-dj Giel Beelen zit die ochtend in de live-uitzending op 3FM in een telefonisch interview met Mario Goossens van de band Triggerfinger. Het is 07.54 uur en de dj wordt afgeleid door een binnenkomend bericht op zijn telefoon. Hij is zo verbouwereerd dat hij het live op de radio voorleest, nog zonder bevestiging van het nieuws. Dat komt onmiddellijk daarna van de nieuwslezer, waarna Beelen binnen een minuut besluit om de rest van zijn uitzending te vullen met muziek van en herinneringen aan Bowie.

In het Groninger Museum is nog geen maand eerder een grote Bowie-tentoonstelling geopend. Het museum is op maandagen gesloten, maar zodra het nieuws is neergedaald, besluit de directie de deuren spontaan te openen.

Mede dankzij het inderhaast gecreëerde condoleanceregister melden zich binnen enkele uren duizenden mensen op de site van het museum. De wachtrij voor de online kaartverkoop is meer dan een uur. Om 18.00 uur sluit het museum de deuren. Een uur later begint De Wereld Draait Door, dat deze avond de hele uitzending aan Bowie wijdt.

21 april 2016 – Prince (57)

 Prince. ©AP

Als sterfdag van beroemde muzikanten behoorde 21 april sinds 2003 toe aan Nina Simone. Maar dat verandert in 2016, wanneer (Nederlandse tijd) iets voor 19.00 uur ’s avonds het onverwachte nieuws van het overlijden van Prince (57) per direct een plaats opeist in ons collectieve geheugen. Net zo’n icoon als Bowie, zo’n artiest van wie je je jaren later nog herinnert waar je was toen je het hoorde.

Vandaag, op deze halfbewolkte en niet al te warme lentedag (een graad of 10), slaat het nieuws in als een bom. De woordvoerster van Prince Rogers Nelson meldt in een bondige verklaring dat de rockster deze ochtend (Amerikaanse tijd) dood is aangetroffen in een lift op zijn landgoed Paisley Park. Over de doodsoorzaak zegt ze niets. Het doet denken aan het overlijden van Elvis Presley, thuis in zijn badkamer in Graceland (16 augustus 1977). Ook die dag was de toedracht niet meteen helder.

Op deze donderdagavond is het slechts nog gissen en weet niemand nog van de overdosis van het zeer zware pijnstillende middel fentanyl. Het onverwachte nieuws roept veel verdrietige reacties op en doet terugdenken aan Bowie, een sterfgeval dat vers in het geheugen ligt. Radiozenders passen hun programmering aan en ook op televisie gaan nog dezelfde dag de archieven open. Zo herhaalt AvroTros de uitzending van de TV Show waarin Prince wordt geïnterviewd.

Het duurt nog weken voordat meer details over de dood van Prince boven water komen. Over zijn laatste momenten valt niets te zeggen. De avond voor zijn dood zet een vriend hem rond 20.00 uur af bij Paisley Park in Chanhassen, een voorstad van Minnesota. Daarna is de veelzijdige muzikant alleen thuis, waar hij de volgende ochtend om 09.40 uur wordt gevonden door een lid van zijn personeelsstaf. Prince heeft een vroege medische afspraak gemist, waardoor het personeelslid poolshoogte neemt. Een half uur later, na vergeefse reanimatiepogingen van ambulancepersoneel, wordt Prince doodverklaard.

25 december 2016 – George Michael (53)

Alsof er nog niet genoeg ellende is geweest op muzikaal gebied. Vlak voor middernacht, voor de overgang van de eerste op de Tweede Kerstdag, slaat de BBC alarm. George Michael is op 53-jarige leeftijd overleden. Net zoals Bowie en Prince overlijdt ook de Britse zanger thuis. In zijn geval is dat in Goring-on-Thames. Zijn vriend Fadi Fawaz ontdekt het levenloze lichaam op Eerste Kerstdag in alle vroegte in bed.

‘Ben verdrietig. Wat een takkejaar voor de muziek’, schrijft radio-dj Gerard Ekdomeven voor 00.30 ’s nachts op Twitter. Muziekkenner Leo Blokhuis is verbijsterd over het nieuws: ‘Niet te geloven’. Later in de nacht komt meer informatie naar buiten over de doodsoorzaak. Manager Michael Lippman van de voormalig Wham-zanger meldt dat George Michael is bezweken aan hartfalen. Pas maanden later zal het autopsierapport bevestigen dat hij op een natuurlijke wijze is overleden.

Intussen regent het op Tweede Kerstdag, traditioneel een nieuwsluwe dag, eerbetonen aan George Michael. De Top 2000 à gogo past zijn eerder opgenomen tv-uitzending aan. Radio 10 opent de hele dag elk uur met Last Christmas van Wham. In het Top 2000 Café in Beeld en Geluid in Hilversum wordt spontaan een erewand gemaakt voor alle overleden muzikanten in 2016.

Het zal nog maanden duren eer George Michael wordt begraven. Hij krijgt pas op 27 maart 2017 een rustplaats in de buurt van het graf van zijn moeder. De reden voor het maandenlange uitstel: de autopsie om uit te sluiten dat er sprake is van een misdrijf.

De vloek van 2016

Naast de drie iconen David Bowie, Prince en George Michael overlijden in 2016 meer muzikale grootheden. Radio-dj Gerard Ekdom spreekt kort na het overlijden van George Michael van ‘de vloek van 2016’. Ook deze grootheden haalden het einde van het jaar niet:

18 januari – Glenn Frey (67, the Eagles)

Glenn Frey is pas 67, toch dient zijn einde zich niet plotseling aan. De mede-oprichter van The Eagles heeft sinds het begin van de eeuw een progressieve auto-immuunziekte. Begin 2016 bezwijkt Frey in een ziekenhuis in New York aan de combinatie van zijn ziekte, een acute dikkedarmontsteking en een longontsteking. Zijn weduwe zal jaren later het ziekenhuis en de behandelend arts aanklagen uit onvrede over Freys behandeling.

4 februari – Maurice White (74, Earth, Wind & Fire)

Optreden doet Maurice White sinds 1995 alleen nog incidenteel. De oprichter van Earth, Wind & Fire heeft sinds eind jaren 80 last van trillende handen, een voorbode van de diagnose uit 1992: Parkinson. Die ziekte sloopt hem langzaam maar zeker. Parkinsons slotakkoord komt op 4 februari ’s nachts tijdens zijn slaap, thuis in Los Angeles. White is dan 74 jaar.

22 augustus – Toots Thielemans (94)

De meester van de mondharmonica. De Vlaming speelt met tal van grote artiesten uit de jazz, soul en pop. Ella Fitzgerald, Paul Simon, Miles Davis, Billy Joel, Charlie Parker, Chet Baker en Stevie Wonder. Zijn zeer herkenbare geluid dringt jarenlang ieders huiskamer binnen in de vorm van de tune van tv-serie Baantjer, de film Turks Fruit of Sesamstraat. Met de compositie Bluesette heeft de Belg in 1962 zijn naam gevestigd. Het wordt veelvuldig gecoverd door andere artiesten. Thielemans sterft als 94-jarige in zijn slaap.

7 november – Leonard Cohen (82)

Het handelsmerk van de Canadese singer-songwriter is een zeer markante stem en een heel eigen stijl. Cohens Hallelujah bezorgt velen kippenvel en nog meer zielen zijn geraakt door de versie van Jeff Buckley. Suzanne is een andere klassieker van Cohen, in het Nederlands vertolkt door Herman van Veen. Cohen lijdt aan kanker en sterft thuis in LA in zijn slaap. De dag ervoor komt hij ten val, iets dat zijn einde bespoedigt.

Copyright AD I Alexander Van Eenennaam   

0 reacties

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Ontvang al onze nieuwe promoties en kortingen rechtstreeks in je mailbox

Je bent ingeschreven!

Share This