Het ambitieuze plan om de erfenis van de Beach Boys ten gelde te maken

Brian Wilson, Mike Love, en Al Jardine over waarom ze een controlerend belang in hun intellectuele eigendom hebben verkocht aan een nieuw bedrijf geleid door Irving Azoff – en hoe ze hopen hun 60-jarig jubileum te vieren

Toen Carl Wilson in 1998 aan kanker overleed, werden zijn zonen Jonah en Justyn erfgenamen van hun vaders nalatenschap. Dat betekende dat ze samen met de overlevende Beach Boys oprichters Mike Love, Brian Wilson en Al Jardine moesten stemmen over belangrijke zakelijke beslissingen, van archiefreleases tot commercials. Het was niet gemakkelijk. “De dynamiek is erg veranderd na het overlijden van onze vader,” zegt Jonah, die toen achter in de twintig was. “Niet om te zeggen dat het allemaal negatief was, maar we hadden veel uitdagingen.” Justyn voegt daaraan toe: “In het begin was het gewoon proberen te navigeren in een zeer gecompliceerde groep individuen.”

Tegenwoordig zijn Carls zonen optimistischer. Onlangs kwamen ze samen met de oprichters om een belangrijke beslissing te nemen: De band heeft een controlerend belang in het intellectuele eigendom van de Beach Boys – waaronder hun masteropnames, een deel van de publishing, het Beach Boys-merk en memorabilia – verkocht aan Iconic Artists Group, een nieuw bedrijf dat wordt geleid door de aloude powerplayer in de muziekwereld Irving Azoff.

“Zij krijgen het laatste woord bij zakelijke beslissingen, en dat is wat we echt nodig hebben – wat we nodig hebben gehad, moet ik zeggen,” zegt gitarist Al Jardine, die, samen met de rest van de band, een belang zal behouden in hun activa, en zal deelnemen in de “upside” die Iconic verwacht te creëren door actieve marketing en promotie van de Beach Boys.

Azoff was manager van de  Eagles sinds 1974, en tot zijn klanten behoren ook Steely Dan, Jimmy Buffett, en Jon Bon Jovi. Zijn Azoff Company heeft takken voor artiestenmanagement, muziekuitgeverij en podia, maar met de lancering van Iconic komt hij tegemoet aan een nieuwe realiteit: Wat gebeurt er als artiesten niet meer op tournee kunnen om zichzelf te onderhouden? “Veel van zijn artiesten komen op een punt in hun leven dat ze willen nadenken over estate planning, ze willen nadenken over de toekomst van hun nalatenschap,” zegt Elizabeth Collins, co-president van de Azoff Company. “We vervangen niemands manager, in geen enkel opzicht, maar vaak is hun manager van dezelfde leeftijd.” (Azoff, 73, verwacht dat Iconic zal blijven bestaan lang nadat hij gestopt is met het managen van artiesten).

Azoff (derde van rechts) als manager van de Eagles in de jaren ’70..

Iconic zal de muziek, branding, archieven en meer van de Beach Boys onder één dak brengen, in tegenstelling tot recente deals met Bob Dylan, die zijn songcatalogus verkocht aan Universal Music Publishing Group voor een bedrag van naar verluidt bijna $400 miljoen, en Neil Young, die de helft van de wereldwijde auteursrechten en inkomstenbelangen van zijn catalogus verkocht aan Merck Mercuriadis’ Hipgnosis Songs Fund voor een geschatte $150 miljoen. “Het feit dat ze niet alleen muziekrechten kopen, maar ook de rechten op hun naam, imago en merk – maakt hun strategie enigszins uniek ,” zegt David Dunn, een investeringsbankier die heeft gewerkt met de nalatenschappen van Prince en Michael Jackson. 

Azoff, die niet bekend wil maken hoeveel zijn bedrijf heeft betaald voor een meerderheidsbelang in de Beach Boys-organisatie, ziet Iconic een cruciale rol vervullen die in andere recente deals ontbreekt. “De meeste daarvan worden opgezet als financiële transacties die puur financieel aanvoelen,” zegt hij. “We denken graag dat we een bijzonder talent hebben, omdat we al die jaren mensen als de Eagles en Fleetwood Mac en Van Halen en Steely Dan hebben vertegenwoordigd, om echt te begrijpen hoe je een lange levensduur kunt opbouwen, en we zullen het geweldig vinden om de Beach Boys te helpen al hun doelstellingen te bereiken.” 

De eerste opdracht is de viering van de 60e verjaardag van de oprichting van de Beach Boys in Zuid-Californië in 1961. Mogelijke plannen omvatten een documentaire, een hommagespecial op televisie, een reizende tentoonstelling en meer – en misschien, als alles goed gaat, hun eerste reünieshows in bijna tien jaar. “Ik voel me vereerd dat ze ons gekozen hebben,” zegt Azoff, die de band zag spelen toen hij een tiener was in Illinois in 1965, een ervaring die hij “mind-blowing” noemt. “Het begon daar allemaal voor mij,” zegt hij. “We begrijpen de verantwoordelijkheid die ze ons hebben toegewezen en we zullen ze niet teleurstellen. We gaan dit goed doen.”

Copyright Rolling Stone I Patrick Doyle

0 reacties

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Ontvang al onze nieuwe promoties en kortingen rechtstreeks in je mailbox

Je bent ingeschreven!

Share This