‘Love is okay’, en dat is het na 25 jaar nog steeds

Debuutalbum van de Evil Superstars, vandaag 25 jaar geleden

Evil Superstars werd voor het eerst opgemerkt toen het een paar voorprogramma’s voor Mucky Pup speelde. De groep kwam in de schijnwerpers te staan toen het de Rock Rally van 1994. Datzelfde jaar toerde de groep door Vlaanderen met the Dildo Warheads.

Organizerend weekblad Humo noemde hen “de meest vaste en technische begaafde groep muzikanten van de Rock Rally ’94 : een kwartet jongeren die niet bang zijn van het podium en een verbazingwekkende variatie aan stijlen en genres mengen met natuurlijke virtuositeit.” Hun conclusie : “ze zijn waardige en overtuigende winnaars die zonder twijfel hun plaats zullen vinden in het drukke huis van de Belgische rockmuziek”

In 1995 toeren de Superstars door heel Europa. Op het podium balanceren ze nog meer op de smalle lijn tussen waanzin en talent. Mauro werpt zich op tot de koning van de one-liners tussen de songs : “Vanavond wordt de stoere praat gehalveerd omdat mijn ouders in de zaal zitten.”, “We are Evil Superstars : don’t blame us, blame our parents”… Een vergelijking die vaak gehoord wordt na hun optredens : the Marx Brothers on speed.

Hun eerste volwaardige CD “Love is okay” werd uitgebracht in februari 1996.

We citeren uit een bespreking door het Nieuwsblad: 

“… ontsproten aan het brein van één man die ze in Heusden-Zolder ooit nog een standbeeld zullen geven: Mauro Pawlowski. Hij schrijft de muziek, de rest van de groep speelt ze in. Hij schrijft z’n songs door te gaan wandelen in de diskoteek in zijn hoofd. Nee, we bedoelen met ,,diskoteek” niet die krochten waar je met een pil achter de kiezen achter de vrouwen aan gaat, we bedoelen de uitleen-diskoteek.

Mauro struint door de gangen, snuistert in de bakken en neemt meer mee dan is toegelaten. Beatles, Zappa, de hele top honderd aller tijden, maar evengoed een obskuur B-kantje van één of ander lo fi-gezelschap. Of geschifte moderne jazz van John Zorn. Of een plaat van Rage Against The Machine of Mariah Carey. Dan komt ie thuis en begint het. Luisteren en horen wat hij kan pikken.

Als je Mauro zou vragen of hij al eens heeft gestolen, dan zou hij zeggen: heb je een weekend vrij, dan kan ik eerlijk antwoorden. Maar voor u denkt dat we vinden dat alles zomaar gepikt is, willen we erbij zeggen dat we niemand kennen die met zoveel stijl pikt als de heer Pawlowski. …

Evil Superstars maken eigenlijk avant garde, maar ze weten het zo ontzettend grappig, leuk, pakkend, aanstekelijk en met zoveel oeoeoeoe’s en gouden melodieën te verpakken dat het gewoon pop blijft.” 

De andere leden van de groep schijnen het niet zo erg te vinden in de schaduw van hun voorman te moeten opereren : “Vroeger zaten we in groepjes die gewoon konstant in het repetitiekot stonden en waar iedereen nummers schreef. Maar dan repeteer je twee minuten en diskussieer je daarna een uur. Tijdverlies, toch? Bij de Superstars krijgen we van Mauro een tape en die oefenen we thuis op ons eentje in. Nee, d’er is niks frustrerends aan. We zijn gewoon zelf fans van de nummers. D’er bestaat geen muziek die we liever spelen dan die van Mauro. We zijn allemaal fan van Mauro.”

Mauro is het er enkele jaren later niet meer mee eens : “We zijn een groep. We spelen met Mark, Bart, Dave, Tim en ik. Vroeger was ik de enige die de songs schreef. De rest bespeelde gewoon zijn instrumenten. Toen kwam Tim erbij, en die schrijft ook songs. We zijn met ons vijven, we kunnen goed met mekaar opschieten, maar voor hetzelfde geld begeleid ik binnen een jaar de groep van Tim en gaan de Superstars in de koelkast”.

Tracklist

1                      No More Bad People  

2                      Power Of Haha          

3                      Go Home For Lunch   

4                      Parasol            

5                      Your Dump Or Mine   

6                      Rocking All Over       

7                      Pantomiming With Her Parents      

8                      Oh Funlump    

9                      We Need Your Head  

10                    1,000,000 Demons Can’t Be Wrong  

11                    Miss Your Disease     

12                    Satan Is In My Ass      

13                    Death By Summer   

0 reacties

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Ontvang al onze nieuwe promoties en kortingen rechtstreeks in je mailbox

Je bent ingeschreven!

Share This