De 10 meest geslaagde Bob Dylan-nummers in films

Folkmuzieklegende Bob Dylan heeft een eclectisch geluid. Zijn nummers verheffen elke filmscène waarin ze voorkomen naar een hoger niveau. Doorheen de filmgeschiedenis is Dylans muziek gebruikt in de meest uiteenlopende contexten. Todd Haynes regisseerde een film over verschillende facetten van Dylans persoonlijkheid, terwijl Sam Peckinpah hem inhuurde om de volledige soundtrack te schrijven van zijn anti-western Pat Garrett and Billy the Kid.

We hebben een geheel subjectieve selectie gemaakt van de tien meest geslaagde Dylan-songs in een film.

10 “Sweetheart like you” in North Country

Door sommigen als misogynistisch bestempeld (“a woman like you should be at home”) is dit nummer een onbegrijpelijke mix van romantische en religieuze beeldspraak. Tegelijkertijd wordt alle mogelijke twijfel over de boodschap van het nummer ontmijnd door de glorieuze en onmiskenbare tedere boodschap in het refrein “What’s a sweetheart like you doing in a dump like this?” North Country van Niki Caro is een verfilming van de eerste grote rechtszaak tegen ongewenste intimiteiten in de Verenigde Staten: Jenson versus het mijnbedrijf Eveleth Mines, aangespannen door een vrouw die op de werkvloer systematisch werd beschimpt en gediscrimineerd vanwege haar geslacht. Met een glansrol voor Charlize Theron.

9 “Most Of The Time” in High Fidelity

Omdat High Fidelity over een platenzaak gaat, staan er heel wat klassiekers op de soundtrack, maar weinig ervan zijn zo cruciaal voor het personage Rob als Bob Dylan’s ballad “Most of the Time” uit de jaren ’80.Het speelt als hij in de regen op een bankje in de bus zit en de vierde muur doorbreekt om zijn romantische frustraties rechtstreeks op de camera af te reageren. Dylans tekst geeft perfect weer wat Rob op dat moment in de film doormaakt.

8 “It’s Alright, Ma (I’m Only Bleeding)” in Easy Rider

Dennis Hopper en Peter Fonda luidden het Nieuwe Hollywoodtijdperk in met Easy Rider, ook wel het meesterwerk van de tegencultuur genoemd.. Ze spelen een stel drugsverslaafde motorrijders die door Amerika scheuren met het geld van een grote drugsdeal. De producers wilden aanvankelijk de originele Dylan-opname van “It’s Alright, Ma (I’m Only Bleeding)” gebruiken, maar konden de rechten niet bemachtigen, dus vroegen ze Roger McGuinn om in plaats daarvan een cover op te nemen.

7 Het overgrote deel van de soundtrack van I’m Not There

I’m Not There, geregisseerd door Todd Haynes, is een onconventionele biopic over Bob Dylan. In plaats van zijn levensverhaal te vertellen, concentreert het zich op zes originele personages die elk een deel van Dylans persoonlijkheid belichamen. Deze zes personages worden gespeeld door Christian Bale, Cate Blanchett, Marcus Carl Franklin, Richard Gere, Heath Ledger, en Ben Whishaw. Bijna de hele soundtrack bestaat uit Dylan-nummers. Er zijn slechts een paar niet-Dylansongs in de film, zoals “(I’m Not Your) Steppin’ Stone” van de Monkees, dat speelt tijdens een feestscène.

6 “Farewell” in Inside Llewyn Davis

In de slotscène van Inside Llewyn Davis geeft de volkszanger met de titel nog een laatste optreden in The Gaslight voordat hij van het podium stapt om plaats te maken voor de nieuwe man. Als Llewyn – wiens personage werd geïnspireerd door Dylan’s vriend en muzikale tijdsgenoot Dave Van Ronk – naar buiten gaat en in een steegje murw wordt geslagen door een boze echtgenoot, wordt duidelijk dat deze nieuwkomer eigenlijk de jonge Bob Dylan is, die “Farewell” speelt.

5 “Wigwam” In The Royal Tenenbaums

Wes Anderson is een van de regisseurs die net als Quentin Tarantino en Martin Scorsese bekend staan om hun soundtracks. Andersons films bevatten liedjes van geliefde artiesten als David Bowie, de Kinks en de Rolling Stones. The Royal Tenenbaums, een van de beste films van de regisseur, bevat een nummer van Bob Dylan. Als Royal zich voor het eerst van zijn lieve kant laat zien als hij zijn kleinkinderen leert kennen en hen laat zien hoe ze plezier kunnen maken zonder hun veiligheidsbewuste vader, speelt Dylan’s “Wigwam” op de soundtrack.

4 “Hurricane” in Dazed And Confused

Richard Linklater gebruikte een aantal rockklassiekers om de jeugdige geest van de laatste schooldag terug te vinden in Dazed and Confused. De soundtrack bevat enkele grote namen als Alice Cooper, ZZ Top, Black Sabbath, Deep Purple en Lynyrd Skynyrd. Bob Dylan’s “Hurricane” speelt tijdens de memorabele scène waarin Matthew McConaughey’s personage Wooderson de bar binnenloopt. Door de geslaagde chemie tussen beeld en geluid werd het een van de meest gedenkwaardige momenten uit de hele film.

3 “Stuck Inside Of Mobile With The Memphis Blues Again” in Fear And Loathing In Las Vegas

“Stuck Inside Of Mobile With The Memphis Blues Again” van het album “Blonde on Blonde” uit 1966 speelt in de drugsverslaafde cultklassieker Fear and Loathing in Las Vegas als Raoul Duke en Dr. Gonzo door de woestijn rijden. Het nummer werd zelfs genoemd in de originele roman van Hunter S. Thompson, dus was het voor Terry Gilliam een makkie om het op de soundtrack van zijn verfilming te zetten.

2 “The Man In Me” in The Big Lebowski

In de Coen-film,”The Big Lebowski” speelt Bob Dylan’s “The Man in Me” twee keer. Eerst tijdens de openingscredits die overgaan van de Dude die wordt aangevallen door nihilistische huisinbrekers naar de Dude die gaat bowlen met Walter en Donny. Later, als de Dude wordt uitgeschakeld door een andere groep indringers en hallucineert dat hij over L.A. vliegt, op jacht naar zijn vermiste tapijt. De song wordt sinds de film trouwens vaak live gespeeld door Lebowski-hoofdrolspeler Jeff Bridges, zelf een niet onverdienstelijk muzikant.

1 “Knockin’ On Heaven’s Door” in Pat Garrett And Billy The Kid

Bob Dylans soundtrack voor Sam Peckinpahs revisionistische western Pat Garrett and Billy the Kid – waarin hij ook als acteur meespeelde – is een van de weinige soundtrackalbums die ook op zichzelf een geweldig album is. De film bevat niet één, niet twee, maar tien ongelooflijke Dylan-nummers. Er is geen zwak nummer in de hele film, maar “Knockin’ on Heaven’s Door” is de duidelijke uitschieter.

0 reacties

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Ontvang al onze nieuwe promoties en kortingen rechtstreeks in je mailbox

Je bent ingeschreven!

Share This