De locaties achter 28 iconische albumcovers, en waar ze te vinden

Van Abbey Road tot Paul’s Boutique, sommige schijnbaar onschuldige plaatsen zijn zo vereeuwigd door de iconische platenhoezen die hun afbeelding dragen, dat ze bestemmingen op zich zijn geworden. Wij tonen waar u ze kunt vinden.

1 Led Zeppelin, ‘Physical Graffiti’ – 96 en 98 St. Mark’s Place, East Village NYC

“Ik had een concept voor de band bedacht dat gebaseerd was op het huurhuis, de mensen die daar woonden en in en uit liepen,” zei albumontwerper Peter Corriston. De locatie die hij uiteindelijk koos, waren toevallig dezelfde twee gebouwen die te zien waren in de Rolling Stones-video voor ‘Waiting For A Friend’.

2 Bob Dylan, ‘The Freewheelin’ Bob Dylan’ – Jones Street/ West 4th Street, NYC

 Een openhartige foto genomen op de hoek van de West Village’s Jones St. en West 4th St. door fotograaf Dean Hunstein, deze hoes toont Dylan en zijn toenmalige partner Suze Rotolo wandelend over de weg in de buurt van hun appartement. Het is een lief en eenvoudig plaatje, maar als je op Dylan-pelgrimstocht bent, dan is het een must-visit.

3 Elliott Smith, ‘Figure 8’ – Solutions Audio Visual Repair, 4334 W. Sunset Boulevard

De muur waar Elliott Smith voor stond (aan de zijkant van een technische reparatiewerkplaats) is sindsdien veranderd in een gedenkteken voor de zanger, met berichten en teksten die regelmatig op het oppervlak zijn gekalkt. Ontroerend is dat de muur door fans telkens weer in zijn oorspronkelijke vorm wordt hersteld.

4 Oasis, ‘What’s The Story (Morning Glory)?’ – Berwick St, Soho, Londen

De hoes van ‘What’s The Story…’, genomen in Soho’s platenzaak mekka Berwick Street, toonde twee mannen die elkaars pad kruisten – DJ Sean Rowley en albumproducer Owen Morris. Tegenwoordig is Berwick Street nog steeds de thuisbasis van een aantal winkels, waaronder oude favoriet en ware indieschatkist, Sister Ray.

5 David Bowie, ‘The Rise And Fall Of Ziggy Stardust’ – 23 Heddon St, Londen

Genomen onder een bordje met ‘K.West’ in de Londense straat, is de cover van het album een eenvoudige foto, maar wel één die tot in de het oneindige is geanalyseerd en gecanoniseerd. Was ‘K.West’ een code?! Wat is het belang van de telefooncel?! De cultus van Bowie gaat door.

6 The Streets, ‘Original Pirate Material’ – Kestrel House, City Road, Londen

De route naar een torenflat in Islington is misschien niet de meest pittoreske pelgrimstocht, maar je moet er wel naartoe om de cover van ‘Original Pirate Material’ uit 2002 te bekijken. De foto in kwestie is genomen door de Duitse fotograaf Rut Blees Luxembourg en draagt de titel ‘Towering Inferno’.

7 Beastie Boys, ‘Paul’s Boutique’ – Hoek van Ludlow St en Rivington St, New York

De hoesfoto uit 1989, geschoten door fotograaf Jeremy Shatan, gaf een grimmig beeld van een wijk in New York, met de nadruk op de winkel op de hoek van Lee’s Sportswear. Tegenwoordig is er een broodjesbar gevestigd, maar als blijk van erkenning is er een muurschildering van de albumhoes op de muur gekalkt.

8 Tame Impala, ‘Lonerism’ – Luxemburgse Tuinen, Parijs

Om te bewijzen dat hij echt een artistieke duizendpoot is, werd de cover art voor ‘Lonerism’ eigenlijk door Kevin Parker zelf genomen (en dan bewerkt door de Australische kunstenaar Leif Podhajsky, maar toch…) De foto is van de buitenkant van de mooie Luxemburgse Tuinen in Parijs, met het hekwerk dat de eenzaamheid van de plaat benadrukt. Slim.

9 The Beatles, ‘Abbey Road’ – Abbey Road, Londen

Het zebrapad van Abbey Road (buiten de Abbey Road-studio’s in St John’s Wood) is ongetwijfeld de meest iconische locatie van allemaal. Sindsdien is het de favoriete plek van toeristen die het gesynchroniseerde loopje van The Beatles imiteren.  

10 Eminem, ‘Marshall Mathers’ – 19446 Dresden St, Detroit

Hoewel je nog steeds kunt proberen om de locatie van Eminem’s ouderlijk huis in Detroit te vinden, er blijft niet veel van het originele gebouw over. Na berichten dat het huis was genoteerd voor een veiling met een startbod van $1 in het begin van 2013, brandde het gebouw enkele maanden later af in een mysterieuze brand.

11 Kiss, ‘Dressed to Kill’ – 23rd St & Eighth Avenue, New York

De coverfoto van Kiss’ LP uit 1975 (de derde van de band) is ongebruikelijk, deels vanwege hun formele kledij en deels vanwege de eerder mediocere locatie. Voor het een goed begrip, deze bevindt zich op de zuidwestelijke hoek van 23rd Street en 8th Avenue, met de blik naar het noorden gericht.

12 Nas, ‘Illmatic’ – 10th & 41st, Long Island

Genomen buiten een woonwijk gelegen op de kruising tussen 10th Street en 41st Ave in Long Island. Bovenop de scène een foto van een zeven jaar oude Nas die naar ons staart. Naar verluidt is het beïnvloed door de cover art van de jazzplaat ‘A Child Is Born’ uit 1974 en verwijst het ook naar de opvoeding van de rapper in Brooklyn.

13 Mumford & Sons, ‘Sigh No More’ – Pimpernel & Partners, King’s Road Londen

Alsof Marcus en co iets uit hun mouw zouden schudden in een achterafsteegje in Walthamstow? Om hun chique geloofsbrieven gestand te doen, trokken ze naar de chique meubelwinkel Pimpernel & Partners in Chelsea’s King’s Road. Obviously…

14 Beach Boys, ‘Surfin’ Safari’ – Paradise Cove, Malibu

In het begin van de jaren ’60 waren bands vaak letterlijk een bende. Neem de cover van ’62, ‘Surfin’ Safari’. Wat doen ze daar? Op safari gaan vanaf een strand, natuurlijk! Copycats begeven zich best naar Paradise Cove in Malibu en denken er aan onderweg een gele truck op te pikken.

15 LL Cool J, ‘Bigger & Deffer (Bad)’ – Andrew Jackson High School, Queens

Bestaat er een grotere ‘fuck you’ richting je vroegere leraars dan te poseren aan je middelbare school voor de hoes van een van je topplaten? Krijg de klere, Mr. Davies – wie zegt nu dat het nooit iets wordt met deze jongen…!

16 DJ Shadow, ‘Entroducing…’ – Records, 1618 Broadway, Sacramento CA

De hoes van ‘Entroducing…’ (een foto van mensen die door stapels platen snuffelen), werd opgenomen in de kelder van de Sacramento vinylwinkel Records en gaf een goed beeld van de nieuwsgierige, pick’n’mix-stijl die de plaat kenmerkt.

17 Unknown Mortal Orchestra, ‘Unknown Mortal Orchestra’ – Petrova Gora Monument, Kroatië

Ruben Nielsen van UMO koos voor de cover van zijn debuut een onwaarschijnlijk beeld – het Kroatische Monument ‘To The Uprising Of The People Of Kordun And Banija’, dat in 1982 werd gebouwd om het belang van de plek in de Tweede Wereldoorlog te herdenken. “Het is een visueel equivalent van wat ik wilde dat de mensen zouden horen als ze naar het album luisterden,” zei Nielson.

18 Simon & Garfunkel, ‘Wednesday Morning, 3am’ – New Yorkse metro, Fifth & 53rd St,

Gezien het aanbod metro’s in New York zou je denken dat Simon & Garfunkel gewoon een andere plek zouden uitpikken toen bleek dat de muur op de achtergrond duidelijk was versierd met een grote F-bom. Ze lieten zich niet afschrikken en namen honderden foto’s voor ze uiteindelijk de foto vonden die op de plaat zou komen te staan.

19 Pink Floyd, ‘Animals’ – Battersea Power Station  – 188 Kirtling St, Nine Elms, London 

Het meest opvallende element van de hoes is het iconische, vliegende varken dat over de top van het gebouw zeilt. Battersea Power Station werd niet zo lang geleden getroffen door een brand, maar het gebouw wordt momenteel gerestaureerd in zijn oude glorie.

20 Kendrick Lamar, ‘To Pimp A Butterfly’ – Het Witte Huis, Washington DC

Waarschijnlijk heb je nog nooit van deze plek gehoord,  maar geloof me – ooit zal het Witte Huis van Washington DC een plaatsje in de geschiedenis krijgen als het gebouw dat ooit op de cover van Kendrick’s veelgeprezen derde LP stond. Zo krijgt ieder zijn 15 minutes of fame.

21 Madness, ‘Absolutely’ – Chalk Farm Underground

Madness, afkomstig uit Camden, ging voor de cover van hun tweede LP one step beyond de eigen buurt, naar het nabijgelegen Chalk Farm. Als je ooit massaal uit het metrostation Chalk Farm bent gestapt, dan heb je de hoes per ongeluk al eens nagemaakt. Cool?

22 Black Sabbath, ‘Black Sabbath’ – Mapledurham Watermill

Hoewel de afbeelding op Black Sabbaths titelloze debuut er angstaanjagend uitziet, maakt het eigenlijk deel uit van een vrij bekende erfgoedlocatie in Oxfordshire met een eigen landgoed en organisator van extravagante plattelandsevenementen. There you go!

23 Pink Floyd, ‘Wish You Were Here’ – Warner Bros Studiocomplex, Californië

Het iconische beeld dat ‘Wish You Were Here’ siert, werd genomen in de Warner Bros Studio’s in Californië, met het behoorlijk gevaarlijk uitziend effect van een man die in brand staat. Op die dag zorgde een onstuimige wind ervoor dat de stuntvlammen de echte snor van een van de acteurs eraf brandden, maar toch – de hoes blijft een  van de mooiste in de geschiedenis van de muziek.

24 U2, ‘All That You Can’t Leave Behind’ – Roissy Hall 2F, Charles de Gaulle luchthaven, Parijs

Het beeld voor ‘All That You Can’t Leave Behind’, van de hand van grootmeester Anton Corbijn, plaatst U2 in de vertrekhal van de Parijse luchthaven Charles De Gaulle. Een visuele vertaling van de universele hoop dat Bono eindelijk zal oprotten.

25 The Clash, ‘The Clash’ – Camden Market

In het steegje in Camden Market waar zich de voormalige repetitieruimte van The Clash bevond,  met de illustere naam Rehearsal Rehearsals, werd de hoes van de eerste LP van de band geschoten. Toenmalig drummer Terry Chimes blonk uit door afwezigheid, om de goede reden dat hij net daarvoor had besloten de band te verlaten.

26 Jurassic 5, ‘Quality Control’ – San Vincente Blvd en La Brea Ave, LA

Genomen naast een zeer, eh… aantrekkelijke boomstronk op de kruising tussen San Vincente Boulevard en La Brea Avenue in hun geboorteplaats Los Angeles, is deze albumcover van Jurassic 5 misschien niet de meest glamoureuze van alle shoots, maar hey, how about authenticity?

27 Wilco, ‘Yankee Hotel Foxtrot’ – Marina City Towers, Chicago

Een stukje ‘hometown pride’ van de groep uit Chicago. Marina City Towers – door fotograaf Sam Jones – is een woon- en commercieel blok met een duidelijk opvallend ontwerp en een onvermijdelijk ditto prijskaartje. De gebouwen zelf liggen op de noordelijke oever van de Chicago River.

28 MGMT, ‘MGMT’ – Stylz Unlimited, Durham, New York

Yell’s enige recensie van NY kappers Stylz Unlimited: “Ik ga al een tijdje naar Michelle, die de eigenaar is, maar elke keer als ik ga, gebruikt ze de hele tijd haar mobiele telefoon en haar houding is vreselijk. Ik ben blij dat ik een betere plek heb gevonden en ga er geheid nooit meer naar toe!” 

Copyright NME I Emily Barker

0 reacties

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Ontvang al onze nieuwe promoties en kortingen rechtstreeks in je mailbox

Je bent ingeschreven!

Share This